2024 işçi Ocak Ayı zammı ne kadar olacak ?

İşçi Haberleri

2024 işçi Ocak Ayı zammı ne kadar olacak ? 4D işçi zam oranları toplu iş sözleşmeleri gereği bağıtlanan oranda artış gösterir. Fakat Türkiye istatistik kurumunun 2003=100 temel yılı tüketici fiyatları Türkiye geneli aralık 2023 indeks sayısının , haziran 2023 indeks sayısına göre değişim oranının sözleşme gereği belirlenen oranın aşması durumunda zam oranına ilave edilmesi ile günlük yevmiya miktarı enflasyon farkından etkilenecektir.
4D Sürekli işçi statüsünde çalışan işçilerin günlük yevmiye miktarı 833,75 tl dir. 5 aylık enflasyon farkı %33.65 oranında sonuç itibariyle aralık ayından sonra tahminen %35 enflasyon farkı çıkması halinde 1125,57 TL günlük yevmiye miktarına ulaşmış olacağız.
2024 ocak ayı itibariyle en düşük enflasyon hesabına göre Brüt 33766 TL veya enflasyon farkına göre daha fazla olacak şekilde maaş artışı ortaya çıkabilir.
işçilere yapılan zam oranı kadar asgari ücretin belirlenmesi ve vergi dilimide işçilerin maaşlarını doğrudan etkilemektedir.
Asgari ücret miktarınca vergi alınmaması gibi sabit bir vergi diliminde işçilerden kesinti yapılması işçileri dahada rahatlatacaktır.
İşçinin almış olduğu her ücretten vergi kesintisi yapılması ilk altı ayın içerisinde %20 hatta %27 lik vergi dilimlerine girmesi işçiyi ekonomik yöndenden olumsuz etkilemektedir.

4D işçilerin Ocak ayı zammı yevmiye üzerine eklenen farkların en düşük ortalaması ile 29400 TL olarak şimdilik karşımıza çıkıyor. Bu ortalama fiyat toplu iş sözleşmelerde oluşan farkların brüt farkına eklenip %15 lik vergi diliminden çıkan farktır. Her kurumda farklı olduğu için belirli bir hesap yapmak şimdiden doğru olmaz.
Toplu iş sözleşmelerinden oluşan farklar göz önünde bulundurulduğunda 29000 TL ile 36000 TL arasında oluşabilecek farklar ortaya çıkmaktadır. (Gece çalışma zammı, fazla çalışma zammı,kıdem yılı,risk ücreti,bulaşıcı Hastalıklar ücreti,Çocuk yardımı,giyim yardımı,sabit sosyal yardım,diğer tazminatlar vb.) aylık maaşa etki edecek unsurlardır.

Beyza Köksal / 360 Puan