Mobbinge uğrayan işcinin izlemesi gereken yasal yol nedir ?

İşçi Şikayet

Mobbinge uğrayan işcinin izlemesi gereken yasal yol nedir ? 4D Daimi sürekli işçi çalışmış olduğu kurumda kadroya geçirilmeden önceki işverenin tavırları ile kadro sonrası tavırları arasındaki farkları belirgin olarak hissetmesi halinde yapması gereken en önemli şart iş kanunu ve bulunduğu kurumda yetkili sendikanın yapmış olduğu toplu iş sözleşmesini bilmesi gerekir.

Mobbing nedir? İşverenlerin işçisine uygulamış olduğu psikolojik baskı ve artarak devam eden yıldırma durumu. Fakat işverenin kanun hükmünde veya sözleşme dahilinde yapmış olduğu durumlar mobbing olmuyor. Örnek verecek olursak işveren yıllık izine sizi dilediği zaman çıkarabilir veya yıllık izninizi ikiye bölerek kullandırabilir. Kamera ile mesai saatleri içerisinde belirli aralıklarla sizleri takip edebilir. Hatta birçok kurumda gece idare amirler veya müdürler tarafından kamera izlendiği ve sürekli işçilerin uyarı aldığı söyleniyor. Önemli olan mobbing tam anlamı ile aynı ay içerisinde aynı kişiye 2 den fazla tutanak tutulması ve bu tutanaklar sonucu işçinin ceza alması ve bu durumun 6 aylık süre içerisinde devam etmesi halidir mobbing. Yani beni kamera ile izledi , izin verilmedi, nöbete çağrıldım, çalışmış olduğum yerin değişti, hasta bakıcı olarak çalışıyorum fakat bana temizlik işi yaptırıyorlar, temizlik personeliyim bana hasta taşıtıyorlar gibi sorunlar mobbing olmuyor. Bu durumda işçinin kendi işi ile alakalı mevzuatını bilmesi gerektiği gibi iş kanunu ve toplu iş sözleşmesindeki maddeleri de iyi bilmesi gerekir aksi halde bu durumda Ne yapacağını bilmeden hareket eder. 
Mobbinge uğrayan işçi öncelikle gerçek anlamda bu duruma maruz mu kaldı onu bilmesi gerekir. Yetkili Sendika temsilcileri tarafından görüş alınarak hareket edilmesi en doğru davranış olacaktır. 
İşveren ile işçi arasındaki sorunların aşılması için izlenecek yol dilekçe ve yap bildir usulüne göre devam etmesi gerekir. Yani önce işi yapacaksınız sonra işin size uygun olmadığını bildirim yolu yani dilekçe ile beyan edip sorumluluğu yetkili kişiye atacaksınız. İlk dileklerinize cevap verilmeyebilir Fakat bu dilekçenin sayısını alıp ikinci bir dilekçeleri cevabını tekrar isteyin. Sonuç olarak size cevap gelecek iş kolunuzda varsa yapın yoksa yapmayın çünkü siz durumu bildirdiniz sonrasında tarafınıza hiç bir işlem yapılamaz. Eğer yapılırsa hukuki süreç ile sorunu zaten kesin olarak çözmüş olacaksınız. Kısmen konu ile ufak tefek bildirim yapma şansı bulduk fakat herkesin sorunu farklı cevap kısmına sizde sorunlarınızı yazarsanız daha uygun şekilde bizlerde bildirim yapmaya çalışırız.

0