Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

İşçi Şikayet

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı? 4d daimi sürekli işçi haftalık olarak çalışma saati esas alınır. Haftalık kanunen 45 saattir fakat bazı kurumlarda yetkili sendika ile anlaşması sonucu haftalık çalışması süresi 40 saat olarak çalışılmaktadır.

Türk-iş  Sağlık iş Sendikası bu tür anlaşmalarla işçilerine fazla çalışma ücretini ek olarak almıştır. Fazla çalışma ücreti saatlik yevmiye miktarının %75 olarak ödenmektedir.

Fazla çalışma konusunda kurumlar genel olarak bizler aylık çalıştırıyor ve denkleştirme yapıyoruz diye işçilerin haklarını eritmek ve borçlu çıkartmak adına bir çok nöbet değişikliği ve sözleşmeye aykırı davranışlarda bulunuyorlar. Bu gibi durumda öncelikle kurumunuza sendika aracılığıyla veya şahsi olarak bildirim dilekçesi yazın. 1 ay süre zarfı içinde cevap gelmedi ise sayı alıp işkur üzerinden şikayet oluşturun. 
Son olarak sendika üzerinden davaya dönüştürün ve geriye dönük fazla çalışma ücretlerini almaya hak kazanın. 
Bulunduğunuz kurumda sendika anlaşmasını mutlaka okuyun denkleştirme yok ise sendika başkanınız ile mutlaka görüşüp hareket edin. Eğer haklı bir süreç varsa sendika konuya müdahil olur. Eğer yoksa size nasıl bir yol izlemeniz gerekir bilgisini verir.

Türkiye sağlık İşçileri Sendikası Samsun şubesi bu durumda olan işçiler için işverene dilekçe yazmıştır dilekçe örneği aşağıda belirtilmiştir. Sizler de yetkili sendikanızla iletişime geçip sendika üzerinden işverene dilekçe yazdırabilirsiniz.

KONU : Fazla Mesai ücreti ve Denkleştirme Hk. 

19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN 

İşyeriniz bünyesinde çalışan 4-D daimi işçilerimize çalışma şartlarına ve işyeri nin durumuna göre haftalık çalışma saatinin üzerinde fazla çalışma yaptınimaktader Fazis çalışma yaptırılması işlerin yoğunluğundan kaynaklanan bir durumdur.Hiç bir işçi fazla ç alışma yapmaya kendisi karar veremez.Fazla çalışma yaptırma,fazla mesaiye bırakma işve ren veya işveren vekilinin sorumluluğundadır.İşçilerimize servis sorumluları tarafından bun dan sonra da fazla çalışma yapacaksınız,ancak bu çalışmaların karşılığı olarak sizlere izin kullandıracağız idare böyle talimat verdi şeklinde konuşmalar yapılmış ve sanki fazla çahş ma zorunluluğu var ve karşılığında izin olacak şeklinde mobing hasıl olmuştur.Hastane ida resinin talebi fazla çalışma yapan işçiye ücret yerine izin vermekse bunu yazılı olarak belder mek zorundadır.Ekte sunmuş olduğumuz “İŞ KANUNUNA GÖRE FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SURELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ" tarafınızdan da incelendiğinde işçi haftalık çahş ma süresinden fazla çalıştığında karşılığı olan ücret veya izin haklu kendi tercihine bırakıl mıştır.İşletme Toplu İş Sozleşmemizde de izin kullandırılması gibi bir ibare olmayıp aksına ücretin ne şekilde ödeneceği belirtilip imza altna alınmıştır. 

Ayrıca aynı Yönetmelik 4857 sayılı iş kanunu ve İşletme Toplu İş Sözleşmemizde işçinin aylık çalışma saati,aylık nöbet listesi vb.gibi herhangi bir hüküm yoktur Haftalık ç alışma saati olarak değerlendirilir.Yargıtaydaki davalık çalışma saat konularının tamamında işçinin çalışma saati haftalık olarak değerlendirilmiştir.İş kanununda denkleştrme olsa dalu İşletme Toplu İş Sözleşmelerinde denkleştirme ibaresi olmadığı sürece haftalık ve ayık çalışmalarda denkleştirme yapılamaz.Tüm hukuki kararlar böyledir. 

Konunun tarafınızdan da ivedilikle incelenip,15.05.2023-14.06.2023 tarihleri arası işçilerimize ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin derhal ödenmesi.bundan sonrakı çalışma sürecinde işçiye fazla çalışma yaptınıldığında ücret veya izin hakkının kanun gereği işçrye sorulması,ödemelerin yapılmaması ve izin kullanımıyla alakalı ısrarcı olunması durumunda hukuki sürecin acil olarak başlatılacağının da tarafınızdan bilinmesi hususunu; 

Bilgilerinize Arz/Rica ederiz. 

EK: İş Kanununa Göre Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği. 

DEVAMI 

 

 

1
Mustafa Gündüz / 161 Puan

İŞVEREN FAZLA MESAİ ÜCRETİNİ İSTEYEN İŞÇİSİNİ SERBEST ZAMAN KULLANDIRMAYA ZORLAYAMAZ. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesinin 4. fıkrasına göre; fazla çalışma yapan işçiye işverence ödenecek zamlı ücret yerine İŞÇİNİN İSTEĞİ İLE, işçi fazla çalıştığı her 1 saat karşılığında 1.5 saat serbest zaman (izin) kullanabilir. İşçi ister fazla çalışmanın karşılığını para olarak talep eder. İster ise serbest zaman olarak kullanır. Tercih hakkı kanunen işçiye verilmiştir. işveren herhangi bir seçenek için işçiyi zorlayamaz. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/32780 Esas, 2020/16991 Karar.