Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı?

İşçi Şikayet

Fazla mesai ücretini alamayan işçi ne yapmalı? 4d daimi sürekli işçi haftalık olarak çalışma saati esas alınır. Haftalık kanunen 45 saattir fakat bazı kurumlarda yetkili sendika ile anlaşması sonucu haftalık çalışması süresi 40 saat olarak çalışılmaktadır.

Türk-iş  Sağlık iş Sendikası bu tür anlaşmalarla işçilerine fazla çalışma ücretini ek olarak almıştır. Fazla çalışma ücreti saatlik yevmiye miktarının %75 olarak ödenmektedir.

Fazla çalışma konusunda kurumlar genel olarak bizler aylık çalıştırıyor ve denkleştirme yapıyoruz diye işçilerin haklarını eritmek ve borçlu çıkartmak adına bir çok nöbet değişikliği ve sözleşmeye aykırı davranışlarda bulunuyorlar. Bu gibi durumda öncelikle kurumunuza sendika aracılığıyla veya şahsi olarak bildirim dilekçesi yazın. 1 ay süre zarfı içinde cevap gelmedi ise sayı alıp işkur üzerinden şikayet oluşturun.
Son olarak sendika üzerinden davaya dönüştürün ve geriye dönük fazla çalışma ücretlerini almaya hak kazanın.
Bulunduğunuz kurumda sendika anlaşmasını mutlaka okuyun denkleştirme yok ise sendika başkanınız ile mutlaka görüşüp hareket edin. Eğer haklı bir süreç varsa sendika konuya müdahil olur. Eğer yoksa size nasıl bir yol izlemeniz gerekir bilgisini verir.